12-timmars simmare

Hej, jag heter Ewa Lönnqvist, 52 år och Mölmöit. Om morgnarna ses jag oftast på Åbybadet som Simcoach och på eftermiddagarna arbetar jag på Lilla Lackarbäckskolans särskola.

Simbakgrund
Simning, vatten, rörelse …  frihet …. det är min passion. Tänk att sälguppa bland näckrosor i Barnsjön med goa simvänner. Synksimma på Åby med full kontroll över höft och änglacatch. Eller köra 100 x 100 och känna sej stark nog att avsluta med 100 fjäril, det är så jag använder min simning – försöker anpassar teknik och fart så att jag kan vara med i olika sammanhang och träffa andra simnördar.

Jag började som simhoppare men frös och landade för ofta på ryggen, så det blev tävlingssim istället – 200 ryggsim var min grej. Därefter har jag alltid följt simning – antingen som ideell instruktör och tränare i Malmö, som motionär och mastersimmare eller som ivrig soffhejjare framför TVn. Jobbade på MASS för några år sedan med allt möjligt kring vatten, rörelse och olika kroppar, jättekul: babysim, minisim, vattengympa, handikappsim olika nivåer, vuxencrawl. Samtidigt kom jag i kontakt med Total Immersion och Anna-Karin Lundin, och har numera denna teknikmetod och filosofi som bas i simmet. De senaste åren har jag simmat Master-VM och provat Swimrun och Triathlon. Och deltagit 24 timmar i Simma24 2015.

Tips
En rimlig plan kanske vore bra, så att tiden går fortare och att kropp och hjärna håller hela vägen? Och plan B ifall det skulle behövas. Såhär tänkte jag 2015: Jag ville vara med alla 24 timmar, men eftersom jag inte tränar så mycket, så var det uteslutet att min kropp skulle orka en hel mile under 24 tim. Alltså körde jag half mile istället: 804,5 meter varje timme.  För att tiden skulle går fortare och simmet vara skonsamt för kroppen, så körde jag mycket medley. Ibland var armarna rejält tunga så då blev det mer bröstsim och skate, och sen var det bra igen. Jag hade med en go strandstol, kudde, varma ombyten, många handdukar och 3 baddräkter så jag kunde duscha varmt, basta och byta till torrt efter varje sim. Maten var lite svårt fördela under timmarna, men jag kollade in övriga i gänget och gjorde som dem. Bra var pastasallad, kaffe, bulle, nötter, frukt, ballerinakex.

I år (2015) är vi ett simgäng som gått ihop till ett 24 timmars-lag och turas om med simmet (Team Njuta, vad annars) och vi ska försöka köra 1 mile varje timme.

Vi ses!